понеділок, 7 жовтня 2019 р.

Як навчити дитину читати

10 головних порад батькам 
1. Книга у дитини повинна викликати інтерес і задоволення. Для цього важливо з раннього віку читати дітям казки, розглядати і показувати яскраві, барвисті книжки. Це відмінний спосіб розвитку мислення.
2.  Дотримуйтесь правила «від простого до складного»: спочатку починайте з вивчення звуків і букв, потім можна переходити на склади, слова і словосполучення.
3. Нехай навчання для дитини буде як цікава гра: кубики, картки, відгадайки, читайка. Придумуйте разом героїв з літер, казки про слова і букви. Дуже допомагають сучасні розвиваючі мультфільми.
4. Під час вивчення букв підключайте всі органи чуття. Наприклад, дуже добре, якщо є об'ємні літери, які можна помацати. Також їх можна ліпити з пластиліну, малювати на асфальті або на піску, обводити в зошиті, замальовувати кольоровими олівцями, пробувати писати самостійно (методика Монтессорі). 
5. Тренуйтеся всюди і завжди. Покажіть дитині, що слова є скрізь: на вулиці, в магазині, в парку. Коли вивчите букви і перші склади, знаходьте їх на вивісках, плакатах, в назвах.
6. Вивчайте правильно. Ця порада дуже важлива, оскільки перевчити дитину набагато складніше, ніж навчити заново. Тому слід вивчити методики, поспілкуватися з педагогами про те, як правильно починати навчання.
7.  Дотримуйтесь регулярності - проводьте короткі уроки кожен день. Перед вивченням нової інформації завжди повторюйте пройдений матеріал. Не перевантажуйте дитину. 
8. Перші уроки повинні тривати не більше 5-10 хвилин. Для малюків вибирайте якісний матеріал з великими літерами і картинками, щоб не напружувати зір. Уроки читання для діток 5-6 років не повинні перевищувати 30 хвилин в день. 
9. Подайте особистий приклад. Якщо в сім'ї існує культура читання, то і діти будуть тягнутися до книг. Обговорюйте прочитане, вчіть дітей переказувати. 
10. Дуже важливо, щоб дитина навчилася сприймати текст на слух і візуально, могла повторити (переказати) зміст. 

https://www.rebusmetod.com «Ребус-метод» 

Немає коментарів:

Дописати коментар