понеділок, 23 вересня 2019 р.

Що таке цифри і числа?

Цифра - це символ (знак) для запису чисел.

Число - це  кількісне значення,  один з основних об’єктів математики, що використовують для підрахунку, вимірювання та маркування.

Походження цифр

Давним-давно, ніхто не знає точно коли, людям знадобилося порахувати кількість зірок в нічному небі, або корів на пасовище, або кількість спійманої риби. А як це зробити? Завдання не складна, подумали люди і вирішили рахувати на пальцях. Один палець, два пальця, три пальці, чотири, п'ять. Закінчилися пальці на руці. Не біда, є ще одна рука і ще п'ять пальців. А якщо треба підрахувати більше десяти, то говорили просто - "багато". Але були допитливі, яким не давав спокою рахунок і вони придумали різні системи, за допомогою яких можна рахувати нескінченно.
Майже кожні народи і цивілізації створювали свої системи рахунку, наприклад у цивілізації Майа було 20 цифр, з яких можна було складати різні числа. У Вавилонської системи числення було 60 цифр. Це як розмовна мова: англієць розмовляє англійською мовою, японець на японському і цим людям складно спілкуватися, так як потрібно знати дві мови. Всі ці системи числення були складні і заплутані.

Десяткова система числення

Для торгівлі потрібна була універсальна і для всіх зрозуміла систему рахунку, щоб всі змогли рахувати однаково. У стародавній Індії вирішили рахувати десятками - це більш зрозуміло і людина може оцінити кількість, просто глянувши на свої руки. Система рахунку заснована на десяти цифрах була так проста і зрозуміла, що її перейняли арабські країни. Потім вона поширилися на Європу, а потім і на Америку, і вже зараз вважається найпопулярнішою на Землі.

Немає коментарів:

Дописати коментар