четвер, 11 січня 2018 р.

5 фраз, які роблять з дітей закомплексованих дорослих


5 фраз,
які роблять з дітей закомплексованих дорослих
Сімейний психолог Світлана Меркулова вважає, що навіть одна недбало кинута фраза може сильно подіяти на психіку маленької людини. Тому в спілкуванні зі своїм чадом слід ретельно вибирати слова, а про деякі висловлювання мамам і татам краще забути зовсім.

✖1. «Я в твоєму віці вчилася на відмінно»
З народження і до 6 років мама і тато для дитини - це практично боги, які знають все. Вони формують ставлення малюка до світу і до себе особисто. Саме в цій фразі можна побачити конкуренцію батька з дитиною, він як би говорить своєму чаду: «Ти до мене ніколи не дістанеш! Як би ти не старався, я краще за тебе». Діти, які виросли з такою установкою, як правило, все життя доводять сім'ї, що вони хороші. Але біда в тому, що в результаті людина домагається чогось не для себе, а для мами з татом, щоб вони нарешті побачили, що вона гідна їх. Виростаючи, такі діти ніколи не радіють своїм успіхам, радість приходить тільки в тому випадку, якщо батько визнає їх досягнення, але він навряд чи це зробить.

✖2. «Подивися, у Каті п'ятірка за контрольну роботу, а у тебе - четвірка»

Більшість батьків все роблять з кращих спонукань. У самих батьків в дитинстві, швидше за все, був такий досвід, і тоді вони кажуть: «Нічого страшного, мені теж так говорили, я ж виріс, подивися, який я чудовий». Вони змогли «забути», як це боляче, коли мама або тато тебе відкидають і кажуть при цьому: «А Катя краще, ніж ти». Це дуже болісний досвід, який часто діти переносять у своє доросле життя. Цю Катю вони потім починають ненавидіти. Дитині завжди неприємно, коли її порівнюють з ким-небудь іншим - з однокласником, братом чи сестрою. Такі вже дорослі люди завжди продовжують порівнювати себе з іншими і завжди не в свою користь.

✖3. «Ти зовсім як батько (мати)»
Безумовно, ця фраза ілюструє ставлення тата з мамою, їх невдоволення своїм спільним життям, яке вони зганяють на дитину. Тобто подружжя прямо не з'ясовує стосунки, але через своє чадо говорять один одному якісь гидоти. І всі ці гидоти залишаються в дитині. Якщо мама каже: «Ти такий же впертий, як твій тато», виходить, що тато - погана людина, з якою неможливо домовитися. А тепер подумаємо, чи захоче хлопчик бути таким чоловіком, адже він впертий і нехороший? Коли ми проектуємо свої погані відносини на дітей, то їм доводиться жити з цим.

✖4. «Вдома отримаєш!»

Це про те, що батько має право зробити з дитиною все що завгодно, не звертаючись до її почуттів. В одну секунду мама або тато перетворюються в батька-наглядача, який карає або прощає. У дітей, які часто чують подібний вираз у свою адресу, непросто складаються відносини з начальством, оскільки батьківська фігура як би склеюється з фігурою начальника, і людина починає боятися шефа і при цьому хоче йому догодити, щоб не бути покараною. Але, як правило, керівництво відчуває подібне ставлення і у відповідь починає «гнобити» такого підлеглого.

✖5. «Уйди, щоб я тебе не бачила і не чула»

Перекладаю: «Ти зіпсував мені життя, зникни! Тебе не повинно бути». І згодом така дитина живе з почуттям глибокої провини перед татом або мамою за те, що вона заважала жити батькові щасливо.
Треба бути обережними з подібними висловлюваннями, оскільки людина може нести їх вантаж все життя. Взагалі, перш ніж щось сказати своїй дитині, потрібно добре подумати. Багато дорослих не чують, що вони говорять, їм було б корисно хоча б іноді почути себе з боку. Зараз існує багато гаджетів, запишіть свою розмову й уважно вивчіть, як ви звертаєтеся до свого чада, які слова йому говорите. Скоріш за все, ви зробите масу відкриттів.

Немає коментарів:

Дописати коментар