четвер, 5 жовтня 2017 р.

Природознавство. Підготовка до олімпіади.

Природознавство.
Підготовка до олімпіади.

1. Чому взимку багаття горить яскравіше, ніж улітку? (Взимку повітря густіше, отже в однаковому об'ємі містить більше кисню, який і підвищує горіння).


2. Коли утворюються крижані бурульки: у відлигу чи в мороз? (У сонячну погоду з невеликим морозом).

3. Хто взимку спить з відкритими очима! (Риби).

4. Хто спить усю зиму головою вниз? (Кажан).

5. Чому навіть під час сильних морозів такі чутливі органи, як очі, не відчувають холоду (В оболонках ока відсутні терморецептори, проте очі взимку підігріваються завдяки періодичним рухам повік, у яких міститься багато кровоносних судин).

6. У березні в усіх садах білять штамби та основні гілки плодових дерев. Це роблять не тільки для краси, а головне — для... Для чого? (Для захисту кори від сонячних опіків та уповільнення розпускання плодових бруньок).

7. От і скінчився теплий літній день. Над водоймою стелиться густий білий туман. Звідки він узявся? (За день земля нагрілась, а надвечір почала охолоджуватися. Вологе повітря над водоймою стало прохолоднішим і вже не може поглинати водяну пару. Вона згустилася й перетворилася на туман. Пригадайте, охолоджене скло в теплій кімнаті пітніє).

8. Як пояснити, що вночі найбільше роси утворюється на трав'янистих рослинах, а не на кущах чи деревах? (Нижній приґрунтовий шар повітря
найбільш зволожений. Крім того, внизу повітря менше рухається, тому й вологи випаровується менше).

9. Чому рослини не можна поливати, коли на них падають сонячні промені? (Коли світить сонце, краплини води, які залишилися після поливу на стеблах і листках рослин, збирають його промені, як маленькі збільшувальні скельця, і рослина може при цьому дістати опіки).

10. У родині гарбузових вусанів є представник, якому чіпкі вусики не потрібні. Якщо вони і є, то тільки для краси. Вітру цей овоч не боїться, бо не має повзучої огудини, а росте кущем. Як він називається? (Кабачок. Турецькою ї татарською мовами гарбуз — «кабак»).

Немає коментарів:

Дописати коментар